Wanneer motorrijbewijs halen?

Het motorrijbewijs bestaat uit drie categorieën: A1, A2 en A. Voor deze onderdelen gelden verschillende leeftijdseisen. Voor het rijbewijs voor lichte motoren (A1) mag u al vanaf uw 18e praktijkexamen doen. Wilt u een middelzware motor besturen? Dan kunt u vanaf uw 20ste verjaardag examen doen voor uw A2-rijbewijs. Voor het A-rijbewijs moet u minimaal 21 jaar zijn. U mag daarna ook op zware motoren rijden.

Het A1-rijbewijs: 18 jaar

Het eerste motorrijbewijs dat u kunt halen is die van de A1-categorie. Hieronder vallen alle motoren met een vermogen van maximaal 11kW. Om dit rijbewijs te kunnen bemachtigen, moet u geslaagd zijn voor het theorie- en praktijkexamen. Het eerstgenoemde examen mag u al op uw 17e afleggen. Daarentegen kunt u pas vanaf uw 18e deelnemen aan het praktijkexamen. Dit examen bestaat uit twee onderdelen. Hierin worden uw voertuigbeheersing en verkeersdeelneming getoetst.

Het A2-rijbewijs: 20 jaar

Heeft u de smaak te pakken en wilt u uw A2-rijbewijs halen? Dan kunt u vanaf uw 20ste verjaardag praktijkexamen doen. Heeft u uw A1-rijbewijs nog niet gehaald? Dan heeft u een geldig theoriecertificaat nodig. Hiervoor kunt u vanaf uw 17e examen doen. Na het behalen van het rijbewijs mag u motoren met een vermogen tot 35 kW besturen.

Het A-rijbewijs: 21 jaar

Om ook motoren met een vermogen van boven de 35 kW te mogen besturen, moet u in het bezit zijn van het A-rijbewijs. Deze kunt u halen vanaf 21 jaar. Heeft u nog geen A2-rijbewijs? Dan heeft uw wederom het theoriecertificaat nodig. Daarnaast moet u praktijkexamen doen. Bent u geslaagd? En bent u niet – of minder dan twee jaar – in het bezit van het A2-rijbewijs? Dan krijgt uw rijbewijs de aantekening “code 80” mee. Hiermee mag u de eerste twee jaar alleen rijden op zware motoren met drie wielen.

Bent u in het bezit van één deze drie rijbewijzen? Gebben Motoren helpt u graag in het kiezen van uw motor en motorkleding! En ook voor onderhoud bent u bij ons aan het juiste adres!