Vanaf welke leeftijd mag ik starten met motorrijles?

Wanneer u mag starten met uw eerste motorrijles, is afhankelijk van het rijbewijs. Wilt u uw A1-rijbewijs voor lichte motoren halen? Dan kan dat al vanaf uw 17e verjaardag. Heeft u dit papiertje gehaald? Dan mag u op uw 19e beginnen aan uw A2-rijbewijs voor middelzware motoren. Heeft u dit niet? Dan kunt u op uw 20ste starten. En wilt u ook op een zware motor rijden? Dan mag u op uw 21ste aan het A-rijbewijs beginnen.

Rijbewijs voor lichte motoren

Vanaf uw 17e verjaardag mag u beginnen met het lessen voor het A1-rijbewijs. Binnen deze categorie mag u rijden met lichte motoren. Dit zijn motoren met een maximaal vermogen van 11 kW en 0,1 kW per kilo ledig gewicht. In het geval van een volledig elektrische aandrijving geldt een maximaal vermogen 15 kW.

Rijbewijs voor middelzware motoren

Wilt u naast lichte motoren ook op middelzware motoren kunnen rijden? Dan kunt u op uw 19e starten met het lessen voor uw A2-rijbewijs. Hiermee mag u motoren besturen met een maximaal vermogen van 35 kW en 0,2 per kilo ledig gewicht. Voorwaarde is wel dat u al in het bezit bent van uw A1-rijbewijs. Bent u dit niet? Dan mag u vanaf uw 20ste beginnen aan de rijlessen voor uw A2-rijbewijs.

Rijbewijs voor zware motoren

Bent u 21 of ouder? Dan mag u starten met de motorrijlessen voor het A-rijbewijs. Hiermee kunt u motoren met een vermogen van boven de 35 kW besturen. Hoe uw rijbewijs er na het slagen uitziet, is echter afhankelijk van uw leeftijd en ervaring. Heeft u geen of minder dan twee jaar rijervaring met een A2-rijbewijs? Dan krijgt u de aantekening code 80 mee. In dit geval mag u de eerste twee jaar alleen op zware motoren met 35KW rijden. Daarna vervalt de code. Heeft u meer dan twee jaar ervaring of bent u ouder dan 23 jaar? Dan haalt u het A-rijbewijs zonder aantekening.

Heeft u één van deze drie motorrijbewijzen gehaald? Gefeliciteerd! Ook voor uw eerste motor en motorkleding kunt u bij Gebben Motoren terecht.