Publicatiedatum 25-06-24

NIEUW: Y-AMT YAMAHA’S GEAUTOMATISEERDE VERSNELLINGSBAK

Y-AMT - Gebben Motoren

Volledig genieten van sportieve prestaties met Y-AMT

Yamaha introduceert het Y-AMT-systeem voor motorrijders, waarmee een ongeëvenaarde rijervaring mogelijk wordt. Het biedt een naadloze handgeschakelde transmissie of een volautomatische transmissie met twee standen, voor snel en nauwkeurig schakelen met één druk op de knop. Handen zijn immers beter verbonden met de hersenen dan voeten, waardoor handmatig schakelen niet alleen sneller maar ook intuïtiever is. Dit systeem elimineert het schakelpedaal, zodat de bestuurder zich volledig kan concentreren op rijtechniek en voertuigbeheersing, vooral in bochten.

Keuzemogelijkheden en flexibiliteit

Y-AMT biedt de keuze tussen handmatig schakelen (MT) en volledig automatisch schakelen (AT). Met MT kunnen rijders snel en nauwkeurig schakelen met wiphendels, zonder koppelingshendel, en schakelen met minimale vingerbewegingen, zelfs met handschoenen aan. AT biedt twee programma’s: ‘D+’ voor sportief schakelen bij hogere toeren en ‘D’ voor soepele schakelervaring bij lage toeren, ideaal voor stadsverkeer en lange afstanden. In beide modi kan de rijder op elk moment handmatig schakelen.

Technologische innovatie

Yamaha’s Y-AMT maakt gebruik van twee elektromotoren in plaats van een hydraulisch systeem, waardoor het slechts 2,8 kg weegt en past in Yamaha’s compacte chassisontwerp. Samen met het ‘ride-by-wire’ gassysteem en schakelbare rijmodi biedt Y-AMT een veelzijdige rijervaring. Deze transmissie is speciaal ontwikkeld om sportief rijden te verbeteren, met consistente lineaire schakelingen die motorrijders helpen zich te concentreren op rijtechniek en voertuigbeheersing.

Jin-Ki Kanno-filosofie

Y-AMT is een voorbeeld van Yamaha’s Jin-Ki Kanno-filosofie, die de band tussen rijder en machine benadrukt. Het systeem belooft een diepgaande en opwindende rijervaring, die Yamaha zal integreren in diverse modellen voor sportief rijden, toeren en woon-werkverkeer. Yamaha blijft hiermee een pionier in de motorindustrie, met technologie die de rijervaring naar een hoger niveau tilt.

Technische kenmerken

  • Handmatig schakelen via vingerbediende wipschakelaar
  • Twee automatische schakelstanden: D+ (sportief) en D
  • Geautomatiseerde koppeling en schakeling bediend door elektromotoren
  • Gewicht: 2,8 kg

Y-AMT is een nieuwe dimensie in sportief rijden, klaar om de manier waarop motorrijders hun machines ervaren te transformeren.