Publicatiedatum 30-11-15

NIEUWE YAMAHA FJR1300ABS

Nieuwe Yamaha FJR1300ABS 2016
2016 FJR1300A

Yamaha introduceert nieuwe standaard in het Sport Touring segment

Tijdens de start van het millennium zette Yamaha met de  nieuwe FJR1300ABS Yamaha motor de toon in het zwaardere Sport Touring segment; een motorfiets waarin sportieve prestaties en daadwerkelijke lange afstandscapaciteiten hand in hand gaan. Gedurende vijftien jaar van constante doorontwikkeling groeide de Yamaha FJR1300 uit tot één van de meest succesvolle modellen in het Sport Touring segment, hetgeen nog eens wordt onderstreept door de getallen: in Europa werden er tot dusver meer dan 60.000 van verkocht. De Yamaha FJR1300 kent een trouwe schare volgers die zich herkennen in de tijdloze verschijning die bovendien trouw gebleven is aan het originele concept. Daarnaast zal de nieuwe 2016 line-up dankzij opnieuw verbeterde specificaties veel nieuwe klanten weten aan te spreken.

 

Dynamisch en sportief karakter

Met tal van nieuwe toepassingen tilt Yamaha de FJR1300A/AE/AS modellen naar een nog hoger dynamisch en sportief niveau op het gebied van rijplezier en comfort bij alle snelheden. Hiertoe hebben de ingenieurs van Yamaha een compleet nieuwe 6-versnellingsbak ontwikkeld. Deze staat borg voor een verbeterd acceleratievermogen in combinatie met een lager toerental op kruissnelheid in de hoogste versnelling. Het resulteerde in dynamischer rijgedrag met nadruk op het sportieve karakter van deze toermotor in combinatie met hoger comfort en ontspannen rijgedrag.

Een andere significante verandering voor modeljaar 2016 betreft de toepassing van een nieuwe A&S koppeling; dit garandeert aanmerkelijk soepeler terugschakelen met als gevolg verbeterde stabiliteit van het frame tijdens terugname van het gas. Dit is met name voelbaar bij het ingaan van bochten op slingerende wegen, terwijl de lagere veerspanning van de koppeling zorgt voor meer comfort voor de berijder.

Volledig vernieuwde LED-verlichting aan zowel de voor- als achterzijde onderstrepen de vertrouwde look en feel en de continue doorontwikkeling van de Yamaha FJR modellen. Daarnaast zorgt de bochtverlichting voor verbetert zicht in het donker. Ook het op details aangepaste instrumentenpaneel, de optionele matzilveren kleur en de hoge mate van functionaliteit zal waardering oogsten onder de grote groep trouwe Yamaha FJR-rijders.

 

Nieuwe 6-versnellingsbak voor betere prestaties

Dankzij het sterke en soepel lopende 1.298 cc motorblok, is de Yamaha FJR1300 bijzonder geliefd als het gaat om het afleggen van grote afstanden onder hoge kruissnelheden. Het modeljaar 2016 FJR doet er echter nog een schepje bovenop met wederom verbeterde dynamiek. De compleet nieuwe 6-versnellingsbak is grondig onder handen genomen en de FJR is de allereerste Yamaha waarin een afzonderlijke ‘Dog Clutch’ met nieuwe ontworpen spiraalvormige tandwielen wordt toegepast. Vergeleken met de conventionele versnellingsbakken van de concurrerende merken, weegt deze nieuwe 6-versnellingsbak maar liefst 400 gram minder en is bovendien niet groter dan een 5-versnellingsbak.

De nieuwe 6-versnellingsbak stelt de toermotorrijder in staat om optimaal te profiteren van het ongekend hoge koppel van het 1.298 cc viercilinder motorblok over het gehele bereik. De aandrijftrein met onderhoudsarme cardan, staat borg voor plezierig en vloeiend rijgedrag.

 

Vernieuwde A&S koppeling voor lichtere bediening en soepeler terugschakelen

Om een meer geleidelijke en vloeiende beweging van het frame te kunnen bereiken tijdens het terugschakelen, is het modeljaar 2016 Yamaha FJR uitgerust met een nieuwe A&S (Assist and Slipper) koppeling. Dit is hetzelfde ontwerp als waar de 2015 YZF-R1 mee is uitgerust. Deze techniek biedt meerdere voordelen in vergelijking met een conventionele koppeling. Om te beginnen een lichtere bediening van de koppelingshendel. Ten tweede helpt de A&S koppeling tijdens snel gas los vervorming en instabiliteit van het frame tijdens het terugschakelen tegen te gaan met als gevolg betere voertuigbeheersing.

 

Nieuwe dubbele LED-koplampen

Nieuwe Yamaha FJR1300ABS 2016
2016 FJR1300A

Ter onderstreping van de doorontwikkeling van de FJR als Yamaha’s ultieme zware toermotor zijn de 2016 modellen uitgerust met compleet nieuw ontworpen, dubbele LED-koplampen. Deze benadrukken het uitgesproken 3D-karakter van het ontwerp. Het nieuwe aangezicht van de koplampen sluit naadloos aan bij de high end specificatie van de jongste generatie Yamaha FJR. Met hun meervoudige facet reflectoren accentueren visgraatvormige LED-contourlichten het 3D-karakter van de koplampgroep aan de buitenste zijde. De koplampreflectoren van de 2016 FJR modellen beschikken over een golfbalprofiel (met kuiltjes). Deze zorgen tevens voor een grotere lichtopbrengst van de LED-contourlichten en een unieke uitstraling van de nieuwste FJR-modellen.

 

Adaptieve bochtverlichting voor de FJR1300AE/AS

De 2016 FJR1300AE/AS modellen zijn de eerste motorfietsen van Yamaha die zijn uitgerust met adaptieve bochtverlichting. Deze LED lichten gaan automatisch branden op het moment dat de motorfiets begint te hellen tijdens het nemen van een bocht en worden aangestuurd door een zogenaamde IMU, een afkorting die staat voor Inertial Measurement Unit. Deze eenheid registreert feilloos de mate van helling. Tussen de bochtverlichtingslampen zijn reflectoren aangebracht die ervoor zorgen dat de juiste hoeveelheid licht op het wegdek wordt geprojecteerd. De modellen FJR1300AE/AS zijn uiterlijk te herkennen door de verticaal gescheiden delen van de koplampgroep.

Onder geringe hellingshoek gaat alleen het binnenste paar LED’s automatisch branden, bij toenemend hellen volgt het middelste paar. Wordt de hellingshoek nog extremer, dan komt ook het buitenste paar in actie voor optimaal zicht in de bocht. De bochtverlichting treedt alleen in werking met ingeschakeld dim- of grootlicht; een functionaliteit die de reputatie van de FJR1300AE/AS modellen als lange afstandsmachine pur sang zelfs ’s nachts optimaal waarmaakt.

In onderstaande link staat de uitleg over dit mooie systeem:
https://www.youtube.com/watch?v=dyoaHkgSUVw

 

 

Nieuwe achterlichtsectie

Niet alleen de koplampgroep van de 2016 FJR modellen onderging een upgrade; ook de achterlichtsectie werd uitgebreid onder handen genomen, waarbij het LED-achterlicht dezelfde 3D-kenmerken draagt als de koplampgroep. Het nieuwe gecombineerde achterlicht is een fractie groter dan de het huidige ontwerp, waarbij een centraal geplaatst cluster LED’s als remlicht fungeert, omringd door een cluster LED’s van het achterlicht. Een set van elk drie LED’s fungeert als richtingaanwijzer.

 

Herontwerpen instrumentenpaneel

Nieuwe Yamaha FJR1300ABS 2016
2016 FJR1300A

Een aantal detailwijzigingen aan het instrumentenpaneel hebben de intuïtieve afleesbaarheid verbeterd. Het omlijstende frame van de drie hoofddisplays is nu uitgevoerd in een fraaie ‘Gun Metal’ kleur en ligt hiermee volledig in lijn met de overige stijldetails en technische verfijningen die kenmerkend zijn voor modeljaar 2016. Zo is het ontwerp van de toerenteller gelijk aan het instrument dat wordt toegepast in de Yamaha R-serie. Bovendien is de afleesbaarheid van het centraal geplaatste LCD-display verbeterd door het minimaliseren van reflectie en de duidelijke staafpresentatie van de brandstofmeter. Het totaal van subtiele aanpassingen heeft gezorgd voor een beleving van kwaliteit, functionaliteit, stijl en oog voor detail; stuk voor stuk elementen die karakteristiek zijn voor high end toermotoren.

 

Voorbereid op D-Air® Street System

De 2016 FJR1300 modellen zijn voorbereid op installatie van het Dainese D-Air® Street System. Een speciale FJR1300 D-Air® installatieset (M-kit) bestaande uit sensoren, connectoren, display en montagemateriaal kan worden gemonteerd door een D-Air® Street dealer in combinatie met een D-Air® jack (J-kit). Voor meer informatie over het Dainese D-Air® Street System kunt u terecht bij de D-Air® Street dealer.

 

Kenmerken FJR1300A/AE/AS

* Nieuwe 6-versnellingsbak

* ‘Assist and Slipper’ (A&S) koppeling

* Koplampgroep met 4 LED’s

* Bochtverlichting met 6-LED’s (alleen FJR1300AE/AS)

* LED-contourlichten

* LED-richtingaanwijzers

* Nieuw ontworpen instrumentenpaneel met drie meters

* Nieuw ontworpen achterzijde met LED combinatie achterlicht

* Nieuw ontworpen achterspatbord

* Voorbereid op D-Air® Street Systeem

 

Technische hoogtepunten FJR1300A/AE/AS

* 1.298cc watergekoelde DOHC viercilinder lijnmotor

* Schone, stille en onderhoudsarme cardanaandrijving

* Elektronisch verstelbaar veersysteem op FJR1300AE/AS

* Upside-down voorvork op FJR1300AE/AS

* Aluminium Deltabox frame met swingarm

* Elektronisch verstelbaar windscherm

* Verstelbare kuipdelen, zadel (2-posities) en stuur (3-posities)

* Yamaha D-MODE voor normale of sportieve modus

* Yamaha Chip Controlled-Throttle (YCC-T) voor soepele vermogensafgifte over een breed toerental

* Uitschakelbaar Traction Control Systeem (TCS)

* ABS remsysteem

* Gebruiksvriendelijk cruise control systeem

* Brandstoftank met grote capaciteit (25 liter)

* Standaard uitgerust met zijkoffers (FJR1300AE/AS), verwarmde handvatten en 12 volt aansluiting

 

Exclusief voor de FJR1300AS

* YCC-S (Yamaha Chip Controlled Shift) voor schakelen zonder ontkoppelen

 

Kleuren

Matt Silver (nieuw)

Tech Graphite

 

Beschikbaarheid

Eind januari 2016

 

Adviesverkoopprijs Yamaha FJR1300 modellen

De 2016 FJR1300 (zonder zijkoffers) is € 18.499,-
(prijs inclusief BTW/BPM, exclusief kosten rijklaarmaken, exclusief leges tenaamstellen kenteken).

De Yamaha FJR1300AE is € 21.499,-
(prijs inclusief BTW/BPM, exclusief kosten rijklaarmaken, exclusief leges tenaamstellen kenteken).

De Yamaha FJR1300AS is € 22.499,-
(prijs inclusief BTW/BPM, exclusief kosten rijklaarmaken, exclusief leges tenaamstellen kenteken).